Pieczeń Husarska z ziemniakami smażonymi, czerwoną i zasmażaną kapustą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Pieczeń:

  • 80 dkg wołowiny bez kości
  • 10 dkg smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej

Marynata:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 seler mały (1/4 sztuki)
  • woda
  • ocet do smaku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Nadzienie:

  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz, sól do smaku

 

Opis przygotowania:

Mięso wkładamy do zaprawy sporządzonej z wody, octu, obranych i startych na tarce warzyw oraz przypraw. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin. Po upływie tego czasu w rondlu rozgrzewamy smalec i obrumieniamy na nim wyjęte z zaprawy mięso. Następnie mięso dusimy z dodatkiem warzyw z zaprawy, podlewając co jakiś czas wodą. Gdy będzie już prawie miękkie wyjmujemy je i kroimy w ukośne plastry nie docinając jednak do końca. W nacięcia wkładamy przygotowany ze sparzonej wrzątkiem, przetartej cebuli, bułki tartej, masła i przypraw farsz. Cebulę do farszu można również przesmażyć na tłuszczu. Mięso z nadzieniem delikatnie przekładamy do brytfanny, podlewając przetartym sosem uzyskanym z pieczenia i pieczemy do miękkości, po czym wyjmujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Sos zagęszczamy niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody. Ciepłe mięso kroimy co drugi plaster, tak aby nadzienie pozostało wewnątrz plastrów. Podajemy na ciepło z ziemniakami bądź kluskami, układając mięso na sos.

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  174