Kulinarnie
XVIII Festiwal Śląskie Smaki 2.06.2024 w Tarnowskich Górach!
15 January 2024
XVIII Festiwal Śląskie Smaki już 2.06.2024 w Tarnowskich Górach. Kulinarne święto Smaków w blasku światowego dziedzictwa UNESCO!
STOLICA PRADZIADKÓW  - NAJSMACZNIEJSZE MUZEUM NA ŚWIECIE W WIŚLE
29 September 2023
29 września 2024 r. w Wiśle otwarto Muzeum Wiślańskiej Kuchni Regionalnej "STOLICA PRADZIADKÓW" - jest to muzeum stworzone z sercem i smakiem i jednocześnie najsmaczniejsze muzeum na świecie!
Restauracje na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki
07 March 2022
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
Gotujemy z produktów lokalnych - DANIA GŁÓWNE
14 July 2020
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie detalami, a często tylko samą nazwą.
Gotujemy z produktów lokalnych - ZUPY
14 July 2020
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie drobnymi detalami, a często tylko samą nazwą.
Śląskie Smaki na wiosnę
17 March 2020
Kuchnia regionalna województwa śląskiego kojarzy się głównie z sycącymi, mięsnymi daniami, które dostarczać miały siły do pracy. Niejednokrotnie oparta na ziemniakach, kapuście lub mące była kuchnią prostą, acz pożywną. Jednak w ostatnich latach przeszła przeobrażenie, które wpłynęło na sposób serwowania i przyrządzania dań, czy użycie kiedyś niedostępnych produktów.
Świąteczne Smaki w Śląskim
20 December 2019
Zima wielu z nas kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Bez względu na miejsce i region, świętowane jest ono zazwyczaj w rodzinnym gronie. A z czym kojarzą się Święta Bożego Narodzenia?
10 sprawdzonych przepisów na grzyby
01 September 2019
Kuchnia regionalna województwa śląskiego obfituje w dania z grzybami. Bogactwo jurajskich i beskidzkich lasów przez lata było inspiracją dla gospodyń domowych, które chętnie wykorzystywały tamtejsze podgrzybki, kurki, prawdziwki, czy koźlaki. Grzyby mogą stanowić danie samo w sobie lub całkowicie odmienić znane już potrawy nadając im szczególnego aromatu.
O XIV Festiwalu Śląskie Smaki w magazynie Świat Podróże Kultura
02 June 2019
O XIV Festiwalu Śląskie Smaki w magazynie Świat Podróże Kultura
Ślaskie Smaki wigilijnie
19 December 2017
Różnorodna i bogata w tradycje kulinarne kuchnia województwa śląskiego na czas Świąt Bożego Narodzenia prezentuje znane i mniej znane potrawy wigilijne.
Nowa restauracja na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki!
12 December 2016
Z początkiem grudnia 2016 r. Szlak Kulinarny Śląskie Smaki wzbogacił się o kolejne magiczne miejsce. Do prowadzonego przez Śląską Organizację Turystyczną projektu dołączyła Restauracja Hotelu Liburnia w Cieszynie, stając się drugim na szlaku lokalem serwującym niesamowite cieszyńskie smaki. Dzięki nim na Szlaku jest jeszcze smaczniej!
Śląskie Smaki na Wielkanoc
16 March 2016
Wielkanocne śniadanie kojarzy się w całej Polsce z babami drożdżowymi, barankami z lukrem, czy pachnącymi szynkami i kiełbasami. Jednak dla mieszkańców województwa śląskiego Święta Wielkanocne to również liczne lokalne przysmaki.
Najsmaczniejsza impreza w Śląskim
20 May 2015
Wielkimi krokami zbliża się największe kulinarne święto śląskiego. Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się 6 czerwca w Wiśle. Już dziś zapraszamy! Będzie naprawdę smacznie!
Wielkanocne stoły w Śląskim
19 March 2015
Różnorodność kuchni regionalnej w śląskim przejawia się również w potrawach świątecznych. To zdumiewające, że śniadanie wielkanocne potrafiło tak się różnić w domach oddalonych od siebie o zaledwie 100 km. Wiadomo, że nigdzie nie zabrakło bab wielkanocnych, baranków z lukrem, czy pachnących szynek i kiełbas, które stanowią podstawę na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Jednak mieszkańcom województwa śląskiego Święta Wielkanocne kojarzą się również z tutejszymi, lokalnymi przysmakami.