Wyszukiwarka - Aktualności
Liczba elementów: 2
2018-03-12
Kalendarium wybranych imprez na Jurze w 2018 roku.
12 Marzec 2018
2013-10-17
 I ja tam byłem, miód i wino piłem, A com widział i słyszał, w księgi umieściłem… i zasmakowałem – tak można podsumować inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, która odbyła się we wtorek, 23 października 2012 r., w Katowicach. Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Znajdują się na nim obecnie 23 restauracje z całego regionu, reprezentujące różne „stoły” i różne tradycje. Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji – czystość, czy dbałość o obsługę. - Województwo śląskie słynie z dobrej kuchni. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie – wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Szlak łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. Na inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® zostali zaproszeni dziennikarze z całego województwa, restauratorzy oraz członkowie komisji certyfikacyjnej. W trakcie uroczystości wręczono certyfikaty, które potwierdzają członkostwo lokali w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”® Certyfikaty wręczył Mariusz Kleszczewski – Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej i Wicemarszałek Województwa Śląskiego. Podczas spotkania można było także poczuć prawdziwe Śląskie Smaki. Restauracje, które od dziś tworzą Szlak, przygotowały degustacje potraw, z których będą słynąć na Szlaku. - Przygotowanie tradycyjnego dania pochodzącego z województwa śląskiego to nie lada sztuka. Tym bardziej cieszymy się, że powstał szlak restauracji, które znają tajniki tej sztuki i przygotowują potrawy smaczne, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy tej kuchni – podsumowuje Mariusz Kleszczewski, Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej. Już wkrótce rusza promocja Szlaku – m. in. cykl telewizyjnych programów kulinarnych, w którym prezentowany będzie i sam produkt turystyczny, i wchodzące w jego skład lokale. Łącznie w TVP Katowice wyemitowane zostaną 23 odcinki. Lista lokali Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® na stronie www.slaskiesmaki.pl Lokale, znajdujące się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”®: 1. Restauracja Lelowianka w Lelowie 2.Restauracja EM w Koziegłowach 3. Restauracja Fuerte w Myszkowie 4. Zajazd Hetman w Kroczycach 5. Restauracja Pod Platanami w Wilkowicach k. Zbrosławic 6. Restauracja Hotelu Rezydencja**** w Piekarach Śląskich 7. Restauracja Hotelu Qubus Prestige**** w Katowicach 8. Cukiernia Cichoń w Ornontowicach 9. Restauracja Pod Białym Orłem w Łaziskach Górnych 10. Zajazd Kasztelański w Orzeszu 11. Restauracja Pod Prosiakiem w Tychach 12. Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły w Rybniku 13. Restauracja Parys w Rydułtowach 14. Restauracja Hotelu Polonia*** w Raciborzu 15. Restauracja Hotelu Dąbrówka*** w Jastrzębiu Zdroju 16. Restauracja Smak Regionu w Pawłowicach 17. Restauracja Zacisze w Pszczynie-Brzeźcach 18. Restauracja Frykówka w Pszczynie 19. Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie 20, Warownia Pszczyńskich Rycerzy w Pszczynie 21. Karczma Rogata w Bielsku-Białej 22. Restauracja Leśniczówka w Istebnej 23. Restauracja Stara Karczma w Jeleśni
17 Październik 2013