Szczegóły atrakcji turystycznej
Kategoria: Gastronomia

Dawna pstrągarnia Raczyńskich w Złotym Potoku


Pstrągarnia w Złotym Potoku jest najstarszym tego typu gospodarstwem hodowlanym na terenie Europy kontynentalnej. Stawy na rzeczce Wiercicy (Jura Krakowsko-Częstochowska) zbudował hrabia Edward Raczyński, właściciel złotopotockiego majątku ziemskiego. Urządzenie stawów zlecił najlepszemu ówczesnemu specjaliście - inżynierowi Michałowi Girdwoyniowi. Pierwsze stawy zarybiono w 1881 roku pstrągami sprowadzonymi z Kalifornii w Stanach Zjednoczonych.

Historia Pstrągarni

Dolina Wiercicy zalicza się do najpiękniejszych zakątków Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Jej urodą zachwycił się już romantyczny poeta, wieszcz Zygmunt Krasiński. W 1857 roku bawił on z rodziną w Złotym Potoku, w pałacu wybudowanym przez ojca – generała Wincentego Krasińskiego. Pod koniec lat 70. XIX stulecia do pałacu wprowadziła się córka poety - Maria Beatrix, razem ze swoim mężem, hrabią Edwardem Aleksandrem Raczyńskim. Raczyński wykazał się wkrótce doskonałym zmysłem przedsiębiorczości. Pod wpływem inżyniera Michała Girdwoynia zwrócił uwagę na źródła „Zygmunt” i „Elżbieta”, które dają początek malowniczej, czystej i bystrej rzece Wiercicy. Źródlana woda świetnie nadawała się do sztucznej hodowli ryb łososiowatych. Michał Girdwoyń, Żmudzin, doskonale wykształcony biolog, specjalista od ryb i... pszczół, zaproponował budowę stawów dla pstrągów i innych ryb. W dolinie Wiercicy wnet pojawiły się 22 akweny o łącznej powierzchni 13,2 hektara. Ich głębokość sięgała 4 metrów. Postawiono również budynek wylęgarni. W 1881 roku przypłynęła z dalekiej Kalifornii ikra pstrąga tęczowego - pod opieką pewnego amerykańskiego senatora, na którego cześć jeden ze stawów nazwano później „Amerykanem”. Zapłodnienie ikry odbyło się uroczyście, w obecności zaproszonych gości. W ten sposób powstało pionierskie gospodarstwo pstrągarskie w Europie kontynentalnej! Hodowla rozwijała się bardzo dynamicznie. Stawy zostały podzielone na zarybione pstrągami strumieniowymi, jeziorowymi, tęczowymi, łososiami amerykańskimi, węgorzami i, wreszcie, karpiami, linami i brzanami (później do hodowli wprowadzono także sandacza). Na początku XX wieku liczba stawów wzrosła do 46, a ikra pstrąga była eksportowana do wielu krajów europejskich. Przy akwenach stanął domek stróżów stawowych, rozebrany podczas II wojny światowej. Po zakończeniu ostatniej wojny gospodarstwo znacjonalizowano. Wciąż jednak prowadzono hodowlę ryb. Znak czasu, że obok stawów o nazwach „Zygmunt”, „Szmaragdowy” czy „Świętokrzyski” pojawił się także staw „Ziętek” - na cześć wojewody śląskiego, gen. Józefa Ziętka. Obecnie można tu zarówno kupić pstrąga, jak i spróbować go w miejscowej smażalni. Na ministerialną listę potraw tradycyjnych wpisano złotopotockiego pstrąga z rusztu.

Informacje ogólne
: bar, inny
: regionalna, rybna
Kontakt
: +48 34 3278076
Dostępność
: cały rok

Nie jesteś zalogowany. Aby skorzystać z planera podróży musisz się zalogować.

Przejdź do strony logowania.

Atrakcje
Trasy
Galerie

Zobacz też wirtualne wycieczki

Pliki dźwiękowe
1367
/Media/Default\.MainStorage/Poi/tnexqosk.s5o\1367.mp3

Szlak kulinarny Śląskie Smaki
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
W pobliżu
Złoty Potok
Budynek Rybaczówki, wzniesionej w 1935 r. i pełniącej do końca II wojny funkcję schroniska Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego, związany jest z Pstrągarnią Raczyńskich, będącej ongiś pierwszym pstrągowym gospodarstwem rybackim w Europie. Obiekt powstał z inicjatywy hrabiego Aleksandra Raczyńskiego, który dał się poznać także jako pasjonat turystyki. Budynek, na przemian dewastowany i remontowany w czasach PRL oraz zaniedbany w latach po jej upadku, czeka na swą rewitalizację. Obecnie użytkowany jest przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i wykorzystywany w celach turystycznych.
Złoty Potok
Wczesnośredniowieczna osada Wały, znajdująca się w rejonie Złotego Potoku, była wieloczłonowym grodziskiem typu skalno-wyżynnego, usytuowanym na lesisto-skalistym cyplu ponad doliną Wiercicy. Złożone z trzech przedgrodzi oraz silnie obwałowanego gródka centralnego, zamieszkiwane było od VIII do XII w. Obok pozostałości osiedla, które stanowią wysokie wały, przebiega czerwono znakowany Szlak Orlich Gniazd.
Złoty Potok
Młyny wodne były obecne w polskim krajobrazie przez stulecia. Ich czas jednak przeminął, więc w XXI wieku możemy podziwiać tylko nieliczne, zazwyczaj zabytkowe obiekty tego typu. Tradycyjny młyn w pięknym otoczeniu zobaczymy chociażby w Złotym Potoku na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Młyn wodny Kołaczew poruszany był przez wody Wiercicy od czasów średniowiecznych, jednak obecna budowla pochodzi sprzed 200 lat, maszyny wykorzystują natomiast napęd elektryczny.
Janów
Jaskinia leży na terenie rezerwatu „Ostrężnik” u podnóża wielkiego filara skalnego, na wierzchołku którego znajdują się zarysy średniowiecznego zamku.
zobacz więcej
Noclegi
Złoty Potok
Jeśli szukacie Państwo spokoju i odpoczynku, tu znajdziecie je na pewno – noclegi na Jurze w tym miejscu będą komfortowym elementem Państwa pobytu.
Złoty Potok
Zapraszamy w urokliwe miejsce na Jurze krakowsko-Częstochowskiej Tu spędzisz czas jak baśniowej krainie w pięknych okolicznościach przyrody Złotego Potoku. Hotek Kmicić na wynosłej skale u stup Rezerwatu Parkowe i stawu Amerykań oferuje Państwu niezapomniany pobyt w tym urokliwym miejscu.. Do Państwa dyspozycji oddajemy dobrze wyposażone 84 miejsca hotelowe w pokojach 1, 2 i 3 osobowych oraz apartamentach
zobacz więcej
Gastronomia
Złoty Potok
W naszej smażalni ryb można zjeść pysznego smażonego pstrąga i karpia wraz z dodatkami. Mamy tutaj wodę źródlaną i mikroklimat alpejski, dlatego nasze ryby smakują wyśmienicie.
Złoty Potok
Restauracja "Źrodlana" powstała latem 2007 roku, chociaż początki jej pierwszego otwarcia przypadają na lata 30-te. W latach 70-tych restauracja ta została przebudowana w inne miejsce, pozostawiając nadal jej nazwę "Źródlana", i tak od wielu lat lokal ten cieszy się dużą popularnością wśród klientów.
zobacz więcej